Právě je neděle 05. září 2010, 07:30

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Neuronová síť - pohyb robota podle vizoru (hledí)
OdeslatNapsal: čtvrtek 15. červenec 2010, 19:43 
Jednohubka
Jednohubka

Dobrý den,

rád bych na tomto serveru našel někoho, kdo by byl ochotný mi pomoci s řešením následujícího problému:

Ve škole jsem dostal zadanou seminární práci s úkolem naprogramování neuronové sítě v libovolném jazyce. Tato síť by měla
fungovat jako pokyny pro robota, jakým směrem se vydat podle údajů na jeho hledí.

Hledí by bylo rozděleno do sedmi polí a podle jejich zaplnění by se měl robot rozhodovat.

Příklad: pokud je vlevo jedno pole plné a zbytek prázdné, tak robot může pokračovat pouze dopředu a doprava (šel by i pohyb šikmo, ale myslím si, že základní směry budou bohatě stačit). Tohle by šlo vyřešit pomocí binárních čísel - 1 = plná, 0 = prázdná.

Pro robota se využijí dvoje data - trénovací a testovací. Aby robot v testovacích neopakoval náhodně to, co se naučil v trénovacích, tak bych rád, aby se trénovací a testovací data střídala. Z těchto dat, by pak bylo dobré udělat nějaký procentový výsledek typu: kolikrát robot naboural atd.

Nežádám tady nikoho, aby tuto práci udělal za mě (i když iniciativě se meze nekladou :)). Spíše bych rád, pokud má někdo nějaké zkušenosti s programováním, protože já mám čistě základy a tohle jde vysoce nad můj level, aby mě někdo postrčil tím správným směrem a vysvětlil či konzultoval případné dotazy.

Pokud by se někdo velmi nudil a chtělo se mu tuto práci udělat celou, pak jsem připraven ji finančně ohodnotit.

Děkuji a přeji hezký den,
Vojtěch

Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Neuronová síť - pohyb robota podle vizoru (hledí)
OdeslatNapsal: pátek 16. červenec 2010, 13:06 
Nováček
Nováček

ahoj, paráda já dělám různé pokusy s NS už několik let, máš o to vážný zájem nebo jen dokud nebudeš mít hotovou práci? :) A jaké máš vůbec zkušenosti s NS?
Jinak co se týče praktických rad ti beztak budu moct něco poradit, mám svůj vlastní engine (na kombinaci .net/c++/assembler), byť stále dosti "nehotový" zvládá několik trénovacích algoritmů, jako Rprop +/-, SARprop atd. takže jestli máš dotaz ohledně implementace tak se klidně ptej.

pár otázek k tomu problému:

1) vstupní data by se měla normalizovat, tzn. když máš rozlišovat na vstupu pouze dva stavy (překážka/volno) je dobré použít oba konce definičního oboru přenosové funkce neuronu, jestli chceš normalizovat na 0 a 1 tak přepoládám plánuješ používat sinusoidu? můžes zvážit hyperbolický tangens, je ho použivam přednostně před sinusoidou :)
2) máš zadán trénovací algoritmus nebo si můžeš zvolit? já mám když tak zkušenosti jen s odnožemi delta-rule (imho obecně nejpoužívanější) a základním backpropagation
3) jak se má interpretovat výstup? interpretací myslím co ty data budou znamenat, další krok robota?

Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning.

Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Neuronová síť - pohyb robota podle vizoru (hledí)
OdeslatNapsal: pátek 16. červenec 2010, 16:27 
Pokročilý
Pokročilý

To je spise matematicky problem nez otazka programovani, ne? K prevedeni algoritmu NN do nejakeho jazyka vyssi urovne abstrakce (C#, Java, ...) Ti staci i ty zaklady.

V kazdem pripade se muzes nechat inspirovat nebo primo vyuzit NeuronDotNet -Artificial Neural Networks in C#.

Rychly google search nasel velmi jednoduche priklady jak naprogramovat jednoduche neuronove site:
Brainnet 1 - A Neural Netwok Project
A Basic Object Oriented (OOP) Framework for Neural Networks

Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]